10 Temmuz 2015 Cuma

Şevketibostan Otu (Cnicus benedictus)

Şevketibostan Otu faydaları Şevketibostan Otu zararları Şevketotu, Bostanotu,  Akkız, Mübarekdikeni, benedictus, Cnicus
Şevketibostan Otu  (Cnicus benedictus) Özellikleri:

Aile: Papatyagiller (Asteraceae)


Ülkemizin kırsal kesimlerinde doğal olarak yetişen şevketibostan bir yıllık otsu bir bitkidir. 50 cm’ye kadar boylanabilir. Yaprakların alt yüzeyi beyaz damarlı, yeşil renkli ve kenarları iri dişli yapraklarının uçları dikenlidir. 
Bitkinin yaz mevsiminde açan ve devedikenine benzeyen bileşik çiçekleri sarı renkli olur. Bitkinin çiçekleri olgunlaşmasıyla meydana gelen silindir yapılı, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi tohumlarını dökerek çoğalır. 
Toprak üstü kesimleri daha körpe iken kesilerek toplanan bitki dikenlerinden arındırılarak birçok bölgemizde satışı yapılır. Özellikle Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Yabani olarak kırlarda yetişen şevketibostan otu kemikli etle pişirilen yemek ve salatası yapılır.

Diğer İsimleri: Şevketotu, Bostanotu, Akkız, Mübarekdikeni, benedictus, Cnicus
Şevketibostan Otu Bileşenleri:

Şevketibostan, tadı acı olan sinisin adlı madde ile flavonid, uçucu yağ ve yapışkan bitki sıvılarını içerir.

Şevketibostan Otu Geleneksel Kullanımı:

-Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlatma

-Bitkide bulunan yağlar bakterilere karşı etkili

-Gaz oluşmasını önleme

-Sindirim ve safra salgılarını artış

-Midevi, İştah artırıcı

-Yaraları temizleme

-İdrar söktürücü

Şevketibostan Otu Zararları:
Bilinen bir yan etkisi yok. Her bitki gibi alerjik durum söz konusu olabilir. Kullanmadan doktora danışınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder