Hangi baharat hangi ihtiyacımızı karşılar?
Nane
Folik asitten zengin koyu yeşiller grubunda yer alır. Özellikle tazeyken su ihtiyacınızı karşılar, hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur
Pul biber/Kırmızıbiber
Kapsaisin adlı metabolizmayı hızlandıran bir antioksidan içeren pul biberi sık sık tüketebilirsiniz ancak yine de tüketiminize dikkat edin; çünkü pul biber de bir miktar tuz içerir.
Kekik
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik mideyi rahatlatarak gaz oluşumunu önler. Kan kolesterolünü düşürür.
Akbiber
Kapsaisin ve karoten içeren akbiber bağışıklığı destekleyerek metabolizmamızı hızlandırır.
Kimyon
Bitkisel demir için iyi bir kaynaktır. Özellikle kurubaklagillerin sindirimi sırasında gazı yok etmek için ilk başvurulan baharattır.
Kişniş
Uçucu yağlar ve tanen içerir. Gaz ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Zencefil
Serbest radikalleri temizlemeyerek kanserden korunmamıza yardım eder. Doğal diüretiktir.
Zerdeçal
En çok da curcumin etken maddesi nedeniyle, antioksidan, antiviral, antienflamatuar etkilere sahiptir. Bazı çalışmalara göre; mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı da koruyucu etkisi vardır.
İsot
Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan akışını hızlandırır ve direnci artırır.
Haşhaş
Antioksidan özelliğine sahip olan haşhaş sindirimin hızlanmasını ve vücudun enerji depolamasını sağlar.
Rezene
Tazesi C vitamininden zengindir. Demir, kalsiyum, fosfor mineralleri içerir. Gaz ve hazımsızlıkta faydalıdır.
Tarçın
İnsülin direnci olan kişiler için vücudun şeker ihtiyacını azaltır. Meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı olarak eklendiğinde metabolizma üzerine olumlu etki yapar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder