10 Temmuz 2015 Cuma

Balgam & Öksürük için Ciğer Otu


öksürük, bronşit,balgam,yara, kalp,ciğer otunun faydaları,
Ciğer Otu: ( Pulmonaria Officinalis) 

Hodangiller familyasındandır. 10-50 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitki türüdür Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açan, mor kırmızımtırak sonradan morumsu- maviye dönüşür. Gövdesi dik ve çok tüylüdür.

Ciğer otu,    Marmara ve Karadeniz bölgesinde yetişen akciğer rahatsızlıklarında uzun yıllar kullanılan bir bitkidir. İçindeki sümüksü madde ile cilt temizliğinde de kullanılır.

İçinde Müsilaj,tanen, reçine, katı yağ, saponin,ve silicicasid bulunur.Normalde hiçbir yan etkisi yoktur.

Kullanılan yerler:

Öksürük ve Balgam: Ciğer otu, sinir otu ve biberiye ile birlikte kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak için. Günde üç kez içilir.

Yara: Ciğer otu, az suda kaynatılıp lapa yapılır. Bu lapa yara üzerine bırakılır.

Çıban ve İltihap: Ciğer otu, az suda kaynatılıp lapa yapılır. Bu lapa çıban zerine bırakılır.

Bronşit: Ciğer otu, sinir otu ve biberiye ile birlikte kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak içilir. Günde üç kez içilir.

Ağız içi yara ve Boğaz iltihabı: Ciğer otu kaynatılıp, balla tatlandırılarak gargara yapılır.
İdrar Sökücü: Ciğer otu, biberiye ile birlikte kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak içilir. Günde üç kez içilir. İdrarı artırmasından dolayı böbrek ve mesane iltihapları içinde yararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder