Biberiye
Bilimsel isim: (Rosmarinus officinalis)
Ortak isim: Biberiye
Aile: Ballıbabagiller (Lamiaceae)
Yaşam alanı: Bu kekik gibi diğer bitkilerle birlikte, Akdeniz ikliminde yetişir.
Biberiye Botanik Özellikleri:
Çok güzel kokulu yıllık bir çalı, açık mor çiçekleri ve birçok yaprakları ile anayurdu Akdeniz havzasında yaygın olup Güney Ege ile Akdeniz Bölgelerimizin kıyı kesimlerinde ve hatta şimdi İstanbul’da bile yetiştirilen çalı formundaki bitkidir. 100-200cm’ye kadar boy atabilir. Kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen biberiye çok iyi bir çit bitkisi olur. Yaklaşık 2 cm uzunluktaki iğne biçimli yaprakları reçine kokulu, üst yüzeyi koyu yeşil ve altı gri renklidir. Yaz mevsimi boyunca açan mor, mavi ya da eflatuni renkli küçük çiçekleri vardır. Çiçeklerinden uyarıcı bir şurup elde edildiği gibi kolonya, biberiye ispirtosu ve yapraklarından yağ elde edilmiştir. Ayrıca temizlikte antibakteriyel ürünlerde mikrop kırma özelliğine de sahiptir.
Biberiye’nin Geleneksel Kullanımı:
Dahili Kullanım:
-Solunum sistemi hastalıkları: Soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüzit, farenjit gibi solunum hastalığı, rahatlatmak için yardımcı olur.
-Sindirim: Yemeklerden sonra ele alındığında, infüzyon yoluyla, şişkinlik, gaz, ve mide ekşimesi önlemek, daha iyi bir sindirim sağlar.
-Ağrılı adet görme: düzensiz âdet görmeden kaynaklanan ağrıyı hafifletir.
-Ağrı: İyi bir yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
-Antianemik: Demir bakımından zengindir.
Harici kullanım:
-Ağrı kesici: Sırt ağrısı veya boyun ağrısı için: iki yemek kaşığı Zeytinyağı ve 10 damla esansiyel yağı karışımı ile masaj yapılır.
-Diş çürükleri: çiçek infüzyonu ile ağız gargarası yapılır. Ağrıyı hafifletir.
-Kırılgan tırnaklar: Tırnakları kuru bitkiden hazırlanmış infüzyonu içersinde bekletmek kırılmalara engel olabilir.
-Mutfakta biberiye: özellikle et haşlama veya ızgarada lezzetini artıran harika bir çeşnidir.Salata üzerine de dökülür.
Diğer Kullanımlar:
-Deodorant: Küçük bez bir torba içersine bir avuç kuru çiçeklerden koyarsak odayı pis kokulardan arındırır.
-Kirli suyun Arındırıcı: Kirli suyun kaynatıp bakterileri tamamen ortadan kaldırmak için, içerisine kurutulmuş bitkiden bir parça atılır.
Biberiye'ninToplaması ve Saklanması:
Bibariye’nin Zaraları:
-Hamile (gebe) kişiler kullanmamalıdır.
-Yüksek tansiyonu olan kişiler kullanmamalıdır.
-Biberiye yağı dahilen kullanılmamalıdır.
Bilimsel isim: (Rosmarinus officinalis)
Ortak isim: Biberiye
Aile: Ballıbabagiller (Lamiaceae)
Yaşam alanı: Bu kekik gibi diğer bitkilerle birlikte, Akdeniz ikliminde yetişir.
Biberiye Botanik Özellikleri:
Çok güzel kokulu yıllık bir çalı, açık mor çiçekleri ve birçok yaprakları ile anayurdu Akdeniz havzasında yaygın olup Güney Ege ile Akdeniz Bölgelerimizin kıyı kesimlerinde ve hatta şimdi İstanbul’da bile yetiştirilen çalı formundaki bitkidir. 100-200cm’ye kadar boy atabilir. Kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen biberiye çok iyi bir çit bitkisi olur. Yaklaşık 2 cm uzunluktaki iğne biçimli yaprakları reçine kokulu, üst yüzeyi koyu yeşil ve altı gri renklidir. Yaz mevsimi boyunca açan mor, mavi ya da eflatuni renkli küçük çiçekleri vardır. Çiçeklerinden uyarıcı bir şurup elde edildiği gibi kolonya, biberiye ispirtosu ve yapraklarından yağ elde edilmiştir. Ayrıca temizlikte antibakteriyel ürünlerde mikrop kırma özelliğine de sahiptir.
Biberiye’nin Geleneksel Kullanımı:
Dahili Kullanım:
-Solunum sistemi hastalıkları: Soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüzit, farenjit gibi solunum hastalığı, rahatlatmak için yardımcı olur.
-Sindirim: Yemeklerden sonra ele alındığında, infüzyon yoluyla, şişkinlik, gaz, ve mide ekşimesi önlemek, daha iyi bir sindirim sağlar.
-Ağrılı adet görme: düzensiz âdet görmeden kaynaklanan ağrıyı hafifletir.
-Ağrı: İyi bir yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
-Antianemik: Demir bakımından zengindir.
Harici kullanım:
-Ağrı kesici: Sırt ağrısı veya boyun ağrısı için: iki yemek kaşığı Zeytinyağı ve 10 damla esansiyel yağı karışımı ile masaj yapılır.
-Diş çürükleri: çiçek infüzyonu ile ağız gargarası yapılır. Ağrıyı hafifletir.
-Kırılgan tırnaklar: Tırnakları kuru bitkiden hazırlanmış infüzyonu içersinde bekletmek kırılmalara engel olabilir.
-Mutfakta biberiye: özellikle et haşlama veya ızgarada lezzetini artıran harika bir çeşnidir.Salata üzerine de dökülür.
Diğer Kullanımlar:
-Deodorant: Küçük bez bir torba içersine bir avuç kuru çiçeklerden koyarsak odayı pis kokulardan arındırır.
-Kirli suyun Arındırıcı: Kirli suyun kaynatıp bakterileri tamamen ortadan kaldırmak için, içerisine kurutulmuş bitkiden bir parça atılır.
Biberiye'ninToplaması ve Saklanması:
İlkbahar ve yaz yaprakları toplamak için en iyi mevsimdir. Biberiye bitkisinin yaprakları yani şifalı etkilerinin en yüksek olduğu dönem çiçek açma dönemidir. Bunlar ya öylece taze olarak kullanılır ya da sonraki kullanımlar için gölgelik, serin ve havadar bir yerde kurutulur.Nemsiz bir yerde saklanır.
Bibariye’nin Zaraları:
-Hamile (gebe) kişiler kullanmamalıdır.
-Yüksek tansiyonu olan kişiler kullanmamalıdır.
-Biberiye yağı dahilen kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder