8 Temmuz 2015 Çarşamba

Kuş Otu (Stellaria media)

Yanık ve Çürüklerde Lapası kullanılan Kuş Otu (Stellaria media)

Kaşıntılı cilt hastalıkları balgam böbrek utuz ağrı fayda zarar
Kuş Otu (Stellaria media)
Aile : Karanfilgiller(Caryophyllaceae)

Kuş otu Botanik Özellikleri:
Anayurdu bilinmeyen ama ülkemizde hemen hemen her bulduğu toprakta küme oluşturarak ya da yere yatarak gelişen kuş otu bir ya da çok yıllık otsu bitkidir. Çevremizde en çok göreceğimiz bitkilerden biri olan kuşotu 30-45 cm’ye kadar boylanabilir. Dallı, açık kahverengi gövdesinin bir tarafı tüylü, kırılgan yapılı ve Zayıf saplarında karşılıklı dizilmiş oval şekilli yeşil renkli yaprakları vardır.
Halk arasında farklı isimler alır. Bunlar; dil otu Seçeotu, cam otu, kuşekmeği ve serçe dilidir. Kuşotu’nun toprak üstü bölümleri (yani gövde, sap, yaprak ve çiçekleri) bitkinin yeşil olduğu dönemde toplanıp gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur.Toprak üstü bölümleri organik asitler, potasyum tuzlan, fosfor ve C vitamini bakımından zengindir.Kuş otu yaprakları besleyici olduğundan sebze olarak kullanılır ve salatalarda çiğ yenilebilir.
Kuş Otu Geleneksel Kullanımı: Bitki tıbbi amaçlı olarak halk hekimliğinde kullanılmaktadır.

-Kaşıntılı cilt hastalıkları (uyuz)

-Balgam söktürücü etkisi de vardır.

-Bronşit ve nezle

-Yanık ve çürüklerde lapası kullanılmıştır.

-Balgam söktürücü etkisi

-Böbreklerin çalışmasını hızlandırır ve idrar söktürür.

-Müshildir. pekliği giderir.

-Romatizma ağrılarında rahatlatıcı olur.

Kuş Otu Zararları:
Kuş otu bitkisinin sebze olarak kullanıldığından çok da bir zararı görülmemiştir.

-Çok fazla Kuş otu çayı içilirse böbreklerin işlevini bozabilir

-Şiddetli ishal yapabilir.

-Kullanım şeklini ve hazırlanacak Kuş otu çayını bir uzman veya doktora danışmakta yarar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder