27 Haziran 2015 Cumartesi
Karpuz Yemek İçin Daha Çok Neden
Karpuz kusursuz bir yaz meyvesidir. Lezzetlidir, düşük kalorilidir, besleyicidir ve susuzluğu engeller. Karpuzu günlük diyetinizin bir parçası yapmak sadece lezzet açısında değil, sağlığa olan bir sürü faydası yüzünden de önemlidir. Ve faydalar kalp sağlığını geliştirmekten, beyninizi desteklemekten ve bağışıklık sisteminizi canlandırmaya kadar uzanır.
Sağlıklı bir kalp: Fazla miktarda karpuz yemek kardiyak işlevleri geliştirir. Karpuzda likopen denen yüksek seviyede bir antioksidan bulunur (kırmızı rengini de bundan alır). Likopen kalbinizi genç tutar ve serbest radikaller tarafından verilen zararı önler. Likopenin yanı sıra, karpuzda yüksek oradan potasyum bulunur ve potasyum kalp krizi riskini önler, kolesterol seviyelerinin düşmesini sağlar, kan akışını hızlandırır ve kalp atışlarını düzenler.
Bağışıklık sisteminin gelişmesi: Karpuz yüksek miktarda C vitamini içeriri. Bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bedeninizi serbest radikallerden ve oksidatif stresten korur. Yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Kolajen üretiminde gerekli olan enzimlerin de C vitaminine ihtiyacı vardır.
Su: Karpuzda % 90 oranında su bulunur ve çok düşük kalorili olduğundan kilo vermek isteyen kişiler için harika bir meyve seçeneği olabilir. Ayrıca, yağ yakıcı özelliği de vardır.
Antiinflamatuar etkisi: Karpuz flaboidler, likopen gibi karotenoidler ve triterpenoidler açısından da zengindir. Bunlar iltihapları dindirir ve serbest radikalleri, nötr bir seviyeye çeker. Daha olgun karpuzda daha yüksek antiinflamatuar bileşim bulunur.
Kanseri önler: Bir kez daha, bundan da likopen sorumlu. Prostat, meme, akciğer, rahim ve kolon kanserlerini önleyici etkisi olduğunu bilinir.
Bedeni alkalize eder: olgun karpuzlar oldukça alkalindir ve bedenin zararlı ve hasar veren asitleri nötr hale getirmesine yardımcı olur.
Sağlıklı kaslar ve sinirler: Karpuzda yüksek miktarda potasyum ve sitrülin bulunur ve bu kaslarınızın ve sinirlerinizin sağlıklı olmasını sağlar. Kasların sıkışmasını engeller ve zorlu egzersizlerden sonra tutuklukları önler.
Görüşü geliştirir: Beta karoten, C vitamini, lütein ve zeaksantin gibi yüksek antioksidan seviyeleri göz sağlığına iyi gelir. Gece körlüğü ve glokom gibi yaşla ilgili hastalıklara karşı bir koruma oluşturur.
Karpuz aynı zamdan cilde ve saçlara da iyi gelir: Beta karoten bir süre sonra A vitaminine dönüşür. Bu da sebum üretiminde ve hücre yenilenmesinden büyük bir rol oynar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder