19 Haziran 2015 Cuma

Brokoli çiğnemek kanser riskini azaltıyor

Brokoli çiğnemek kanser riskini azaltıyor
Yapılan bir araştırma, brokoli, tere, karnabahar ve lahana gibi sebzelerin çiğnenerek yenmesi durumunda ortaya çıkan enzimin, bazı kanser türlerinin yayılmasını engellemeye destek olduğunu ortaya koydu.
Sebzelerin insan sağlığına olan yararları, her geçen yapılan araştırmalarla da bilimsel olarak kanıtlanıyor. Son olarak brokoli, lahana, tere, karnabahar ve turpgillere ait sebzelerin, çiğnenerek tüketildiği zaman bazı kanser türlerini yayılmasını ve nüks etmesini engelleyemeye destek olacak bir enzim çıkardıkları gözlendi 
Ufak hücrelerin tespiti çok zor 
Bu sebzelerin kanseri engellemeye destek olduğunu ispatlayan araştırma ise Güney Dakota Devlet Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversitenin Sağlık ve Beslenme Bilimleri'nde görev yapan araştırmacılar, kanserli bir tümörün kemoterapi veya radyasyon yöntemiyle yok edildikten sonra bile, kanser kök hücrelerinin, konvansiyonel tedavilere direnç göstermeye meyilli olmaları nedeniyle vücut içerisinde yaşamaya devam ettiği açıklandı. Bu kök hücreler, tümörün yalnızca yüzde 5’ini oluştururken, kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölümlerine geçebildiği ifade edildi. Yetkililer, bu ufak hücrelerin tümör içerisinde tespit edilebilmesinin çok zor olduğunu dile getirdi.
Hücrelerin yüzde 75’i öldü
Araştırma kapsamında yapılan ilk deney, kadınların korkulu rüyası olan hastalıkların başında gelen rahim ağzı kanserine yönelik gerçekleştirildi. Deneyler sırasında rahim ağzı kanseri kök hücreleri, doğal şekilde turpgiller ailesinden sebzelerin çiğnenmesi sürecinde ortaya çıkan bir bileşenle işleme sokuldu. Deney sonucu 24 saat içerisinde kök hücrelerin yüzde 75’inin öldüğü gözlemlendi. Araştırmalar, sebzelerin yalnızca birkaç gramının tüketilmesinin bile kanserli kök hücrelerin ölmesinde etkili olduğunu ortaya koydu.
Kolon kanserinde de etkili 
Brokoli ve aynı ailedeki sebzelerin kanserle mücadele edebilme özelliği bulunduğu başka araştırmalarla da ortaya koyuldu. Örneğin, nüfusa dayalı bir araştırmada, brokoli, ıspanak ve marul gibi sebzelerden elde edilen lütein maddesinin bol bulunduğu gıdaları yiyenlerde daha az kolon kanserine rastlandığı tespit edildi.
Mesane kanseri riskini de azaltıyor 
Yapılan diğer araştırmalarda turpgilelr ailesine özgü sebzeleri yiyenlerin mesane kanseri riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi. Ayrıca brokoli içerisinde östrojen düzeylerini değiştirdiği ve vücuttaki koruyucu enzimlerin seviyesini arttırdığı görülen bir maddenin keşfedildiği bir başka araştırmaya da atıfta bulunuldu. Sonuç olarak, laboratuar ortamında yetişen kanser hücreleri, brokoli içerisindeki bu maddenin, göğüs, prostat ve diğer kanser hücrelerini yavaşlatabildiği veya büyümesini durdurabildiğini gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder