Havuç Yağı Nasıl Yapılır?
Havuç yağı hazırlamak için öncelikle havuçların büyüklüğüne göre 3-4 adet havuç seçilir. Havuçlar küçükse daha fazla havuca ihtiyaç duyulabilir. Bir kaba bir havuçların üzerine çıkacak kadar su koyulur, suyun üzerine bir miktar sirke dökülür. Havuçlar sirkeli suyun içinde 15 dakika kadar bekletilir. Havuçların sirkeli suda bekletilmesinin sebebi sirkenin sebzelerdeki mikropları temizlemesidir. Sirke sebzelerin üzerindeki mikropları temizlemeye yardım eder. Sirkeli suda bekletildikten sonra havuçlar alınır ve suyun altında güzelce yıkanarak üzerindeki sirkenin etkisinin geçmesi sağlanır. Yıkandıktan sonra havuçlar üzerinde dış kabuk kalmayacak şekilde soyulur. Havuçların sirkeli suda bekletilmesi ve kabuklarının iyice soyulması önemlidir. Çünkü hazırlanacak olan havuç yağı kullanıldığında kısa sürede kana karışır ve iç organlara etki eder. Yıkanan ve kabukları soyulan havuçlar rendelenir. Toplamda rendelenmiş havuçlar 1 su bardağı kadar olmalıdır. Bir kavanozun içine rendelenmiş havuçlar konur. Havuçların üzerine çıkacak kadar sıvı ayçiçek yağı kavanoza eklenir.Havuç yağı yapımı için ayçiçek yağı ve rendelenmiş havuç karışımı 2 saat kadar ısıtılır. Havuç yağının ısıtılarak yapılması benmari usulü şeklinde olmalıdır. Benmari usulü şu şekilde olur; hazırlanan havuç yağı direk olarak ocağa konularak ısıtılmaz, havuçların ve ayçiçek yağının olduğu kavanoz içi su dolu başka bir tencereye konur. O tencere ocağa yerleştirilir ve kavanoz da onun içinde olacak şekilde ısıtılır. Bu ısıtma sürecinde kavanozun kapağı açık olmalıdır. Bu şekilde direk ocakla temas etmeyerek havuç yağı 2 saat kadar ısıtılır.
Havuç yağının hazır olduğu fokurdamaya başlamasından anlaşılır. Havuç yağı kaynadığı tencerenin içinde hafif fokurdamaya başlarsa havuç yağı hazır demektir. Fokurdadıktan sonra havuç yağı bulunduğu suyun içinden alınır ve bir tülbent yardımıyla süzülür. Süzüldükten sonra kalan yağ olan havuç yağı kullanıma hazırdır, hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder