Hormonların değişmesiyle hamilelik döneminde kadınlarda farklı davranışlar da görülebilir. Bu dönemde eşlerin anlayışlı olması ve hanımlara yardımcı olmaları gerekmektedir.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
- Adet Döneminin Gecikmesi: Erken hamilelik belirtilerinden ilki ve herkesin bildiği adetin gecikmesidir. Adet döneminde adet kanamasının oluşmaması ile kadınlar hamile olup olmadıklarından şüphe duyar. Adet kanamasının gecikmesi hemen hamile kaldığınızın bir göstergesi olmayabilir.
- Hafif Kanama: Bazı kadınlar adet döneminde açık renkli bir kanama görebilirler. Bu kanama adet kanaması değil hamilelik belirtisi olabilir. Gebelik durumunda döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunur. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasından 6 ile 12 gün sonra hafif bir vajinal kanama görülebilir.
- Kasıklarda Ağrı ve Kramp: Herkeste olmamasına karşın bazı kişilerde adet sancısı çekiyormuş gibi kasık ağrıları ve sancılar oluşabilir. Adet döneminizin başlayacağını sanırsınız fakat bu sancılar hamilelik krampları olabilir.
- Vajinal Akıntı: Gebelik belirtilerinden biri de vajinal akıntı olmasıdır. Rahim duvarının kalınlaşması ve hormonal değişiklikler ile birlikte süt gibi beyaz renkte vajinal bir akıntı görülebilir. Bu akıntı bazı kişilerde hamilelik boyunca devam edebilir. Eğer akıntı kötü kokuyorsa ve kaşıntı yapıyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
- Göğüslerde Hassasiyet ve Büyüme: Erken hamilelik belirtilerinden biri de göğüslerde büyüme ve hassasiyet olmasıdır. Erken gebelikte hormonların etkisi ile birlikte göğüslerde ağrı yada göğüs uçlarında renk değişikliği görülebilir. Özellikle göğüslerdeki hassasiyeti giyinirken yada duş alırken hissedebilirsiniz.
- Yorgunluk: İlk hamile kaldığınızda kendinizi aşırı yorgun hissetmeniz çok normaldir. Vücudunuz hem sizin hemde bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğu için zorlanır ve yorgunluk görülür. Aşırı yorgunluk sonucunda erken uykunuz gelmeye başlayabilir, daha çok uykuya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Mide Bulantısı Kusma: Hamilelik ile birlikte özellikle kokulara karşı hassasiyet yaşayabilirsiniz ve sık sık mideniz bulanabilir. Özellikle sabahları görülen mide bulantısı sabah bulantısı olarak isimlendirilmiştir. Mide bulantıları genellikle gebeliğin ilk zamanlarında görülür. Kimi zaman bulantı sonucunda kusma da yaşanabilir.
8. Sık Sık İdrara Çıkma: Gebelikte görülen belirtilerden biridir. Geceleri uyanarak idrara çıkma isteği duyabilirsiniz.
9. Kabızlık: Bazı anne adaylarında hamilelik sürecinde görülebilir. Kabızlığı geçirmek için bol miktarda su içmek, lifli besinler tüketmek ve spor yapmak işe yarayabilir.
10.Baş Ağrısı yada Sırt Ağrısı: Kronik sırt ağrıları yada baş ağrısı görülebilir.
11.Baş Dönmesi ve Bayılma: Hamileliğin erken belirtileri arasında baş dönmesi de bulunur. Gebelik döneminde damarlar genişlediği için tansiyon düşmesi yaşanır ve bunun sonucunda da baş dönmesi yada bayılmalar görülebilir. Özellikle hamileyseniz otururken birden ayağa kalktığınızda yada ayakta sıra beklerken baş dönmesi yada bayılma yaşayabilirsiniz.
12. Ağızda Garip Bir Tat Hissi: Bu dönemde ağzınızda garip bir tat oluşmuş hissine kapılabilirsiniz. Özellikle bazı hamile bayanlar ağızlarında metalik bir tat olduğu hissinden bahseder. Bu durum progesteron hormonu sonucunda oluşabilir.
13.Sıcak Basması: Erken hamilelik belirtilerinden biri olabilir. Vücut ısısının yükselmesi sebebiyle sıcak basması yaşanabilir.
14.Ani Duygu Değişiklikleri: Vücutta oluşan hormonal değişiklikler sonucunda ani duygu değişimleri yaşanabilir. Herhangi bir şeye karşı aniden çok üzülürken bir anda duygu durumunuz değişebilir ve mutlu olabilirsiniz.
15.İştah Kesilmesi veya İştahın Açılması: Bu dönemde bazı yiyeceklerden tiksinmek oldukça normaldir. Kimi hamile kadın soğandan tiksinirken kimisi şeftali yiyemeyebilir. Yiyeceklerden tiksinmenin yanı sıra iştah açılması yada aşerme de mümkündür. Bazı yiyeceklerden durup dururken canınız çekebilir, aşerebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder