27 Temmuz 2016 Çarşamba

Badem Sütü Faydaları Nelerdir?

Badem sütü, bademden elde edilen ve son günlerde ülkemizde adı duyulmaya başlayan bir süttür. Badem sütü özellikle Amerika’da inek sütüne rakip olarak görülmekte ve hızlı bir şekilde popülerliği artmaktadır. İnek sütüne göre birçok avantajı vardır. Faydaları çok olan badem sütü önümüzdeki günlerde inek sütünün pabucunu dama atabilir. İnek sütünün içeriğinde bulunan laktoz maddesine intoleransı olan kişiler yada vejeteryan kişilerce tercih edilmesi daha yüksektir.

Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?

  1. Badem sütü, inek sütüne göre daha az kalori içerir. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin de tercih edeceği bir süttür. Tam yağlı inek sütü ortalama 146 kalori iken, bir bardak badem sütü ortalama 60 kalori içerir. Eğer siz de zayıflamak ve fit bir görünüm kazanmak istiyorsanız badem sütünü alternatif olarak tercih edebilirsiniz.
  2. Doymuş yağlar ve kolesterolü yükselten yağları içermez. Aynı zamanda düşük sodyum oranına sahiptir. Bu sebeple kan basıncını dengede tutar ve kalp sağlığını korur. Yapılan araştırmalara göre koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Kardiyovasküler hastalıklara sebep olabilecek kolesterolü düşürmesi de kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü göstermiştir.
  3. Süt denilince aklımıza ilk olarak kalsiyum gelir. Tabii ki bu şifalı sütün de kalsiyum oranı oldukça yüksektir. Günlük alınması gereken kalsiyum miktarının % 30’unu, D vitamini ihtiyacının ise % 25’ini karşılar. Bunun sonucunda kemik ve dişlerin yapısını kuvvetlendirir. Osteoporoz ve artrit gibi kemik hastalıklarına karşı da koruma sağlar. Benzer şekilde kalsiyum kasları rahatlatır, kalp ritmini korur ve kanın pıhtılaşması için de gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini özellikle yaşlı insanlar için oldukça gereklidir.
  4. Günlük olarak alınması gereken E vitamini ihtiyacının %50’sini karşıladığından dolayı cilt için harika bir antioksidan kaynağıdır. Cildi oluşabilecek güneş ışınlarının hasarından korur. Aynı zamanda iyi bir cilt temizleyicisidir. Cildinizi temizlemek, günün yorgunluğu ve kirinden arındırmak için bir miktar badem sütü ile gül suyunu karıştırarak cildinizi temizleyebilirsiniz.
  5. Kan şekerine etki ederek diyabet yani şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  6. Protein içeriği çok yüksek olmasa da bol miktarda B vitamini içermesi sebebiyle kas gelişimine katkı sağlar ve kasları güçlendirir.
  7. Sindirim sistemini rahatlatır.
  8. Laktoz içermemesi sebebiyle çokça tercih edilir. Laktoz karşı duyarlılığı olan kişiler inek sütünü tüketemez, bu neden rahatlıkla badem sütünü tercih edebilirler.
  9. Böbrekleri korur.
  10. İçerdiği A vitamini sayesinde göz yapısını korur. Günlük hayatımızda yoğun şekilde bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı gözleri etkiler ve görme bozuklukları yaşanır. Bu süt sayesinde göz yapısı korunur.
  11. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda zararlı olan mikrop ve mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, çabuk hastalanır, mikroplara karşı dayanıksız olur. Bu yüzden bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse hastalıklara yakalanma oranı da o kadar azalır.
 

Badem Sütü Nasıl Yapılır? Evde Badem Sütü Tarifi!

Badem sütünü marketlerden hazır alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Badem sütü tarifi oldukça basittir. İşte badem sütü tarifi:
Malzemeler:
1 bardak badem
3 bardak su
Blender
Tülbent

Badem sütü yapılışı: Bademleri 12 saat boyunca suda bekletin. Suda beklettiğiniz bademleri süzerek blendera koyun. Üzerine 3 bardak su ekleyin. Bademler ezilip suyla karışarak süt kıvamına gelene kadar blenderdan geçirin. Kalan bademleri ayırmak için hazırlanan sütü tülbent yardımıyla süzün. Ayrılan bademleri kek veya pasta yapımında kullanabilirsiniz.

Badem Sütünün Yan Etkileri Nelerdir?

Badem tiroid bezlerine zarar verebilecek maddeler içerir. Badem sütü de tüketildiğinde tiroid bezlerine zarar verebilir. Özellikle tiroid fonksiyonu düşük kişiler yada tiroid rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır. Bebeklerin beslenmesi için de tek başına yeterli bir kaynak değildir. Özellikle 2 yaşından küçük bebekler için sakıncalı olabilir. Küçük bebekler için alerjiye sebep olma riski vardır. Mide bulantısı, kusma, ishal, hapşırma yada öksürüğe neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder